Är Sveriges landslag 2018 det bästa någonsin?

Länder som Brasilien och Tyskland har under årens gång vunnit flera internationella priser. Andra länder, som Sverige, har inte haft lika stora framgångar. Trots det lyckades det svenska landslaget trotsa alla odds och klara sig mycket bättre än många av de större fotbollsnationerna. Innan turneringens början pekade odds på fotbollssidor som Betfair på att Brasilien eller Tyskland skulle ta hem den prestigefulla bucklan. Många blev förvånade när Belgien slog ut Brasilien i kvartsfinal, för att inte tala om det faktum att Tyskland åkte ut redan i gruppspel! Förvisso slog tyskarna Sverige, tack vare Toni Kroos mål i sista stund, men de förlorade mot både Mexiko och Sydkorea och kunde därför inte ta sig vidare.

För Sveriges del var vägen till VM kantad av olycksbådande rubriker. Internationell media räknade bort våra spelare innan de ens sett laget spela. När vi lottades i samma kvalspelsgrupp som Frankrike och Nederländerna skakade alla på huvudet. Sedan hamnade Sverige på andra plats i gruppen, och tog sig vidare till playoff mot Italien. Även där räknade alla ut oss. Sedan vann vi med 1 – 0, och då skrevs rubrikerna om. Sverige hade äntligen tagit sig till VM.

När vi i december 2017 lottades in i samma VM-grupp som Tyskland, Mexiko och Sydkorea kom de nattsvarta rubrikerna tillbaka. Olyckskorparna fick äta upp sina ord, för Sverige hamnade i topp i gruppen och gick vidare till åttondelsfinal utan större problem. Schweiz anses inte vara en stor fotbollsnation, men de var ändå tredje högst rankade i tävlingen när vi skulle möta dem. Resultatet av åttondelsfinalen skapade nya rubriker. Sverige vann nämligen med 1 – 0!

Även om England slog ut oss i kvartsfinal har vi lärt oss något av sommarens VM. Man ska aldrig räkna bort någon i förtid, och Sveriges fotbollsframtid ser ljus ut.

Vissa menar att årets laguppställning saknar den individuella stjärnglans som funnits i tidigare generationer. Det kanske stämmer, men resultatet talar sitt tydliga språk. Svenskarna har redan gått om sina föregångare. Med detta i åtanke har vi skapat en infografik som jämför årets landslag med några av de tidigare stjärnorna. Spana in den!