Fördelar med att refinansiera SMS-lån

Förekomsten av SMS-lån har varit både omdiskuterad och kritiserad under flera års tid. Trots detta fortsätter folk ta SMS-lån. Anledningen till detta är dels för att det för många är enkelt och effektivt: Det går snabbt, det går att låna relativt stora summor och i flera fall är det även möjligt att göra lån med betalningsanmärkning. Nackdelarna med SMS-lån är att räntan och avgifterna ofta är väldigt dyra, vilket leder till att man många gånger måste betala tillbaka minst 130 procent (100 procent av skulden och 30 procent i avgifter och ränta).

Det kan tyckas vara onödigt att ta SMS-lån när det finns andra lån att ta som har bättre lånvillkor, men med bättre lånvillkor kommer även större krav på låntagaren. Dessutom kan det ta längre tid innan man får andra lån beviljade, vilket gör att de blir ineffektiva när pengar behövs snabbt, till exempel för att täcka oväntade utgifter som när bilen gått sönder eller när man får en skada i sin bostad som måste lagas omgående.

Om man tagit ett SMS-lån och har möjlighet att ta ett privatlån istället kan det för många vara lönsamt att göra detta och samtidigt utföra refinansiering av SMS-lånet. Vad man gör är helt enkelt att ta ett privatlån – med bättre villkor än SMS-lånet – på samma summa som man ska betala tillbaka som skuld (plus mer om man behöver pengar). På så sätt kan man betala tillbaka skulden man fått av SMS-lånet samtidigt som avbetalningen kan kännas mer genomförbar.

Det kan också finnas praktiska skäl till att finansiera sina SMS-lån. Till exempel om man tagit flera olika SMS-lån kan det för en del vara svårt att hålla koll på alla. Genom att refinansiera dessa till ett och samma privatlån har man färre lån att hålla koll på.

En del personer använder sitt bostadslån till att betala av sina SMS-lån med. Detta på grund av att låntiden ofta är lång och därmed blir månadskostnaden som ska betalas låg, vilket kan underlätta om man inte har så mycket pengar att lägga på att återbetala sina skulder varje månad. Vissa menar dock på att det finns nackdelar med att använda bostadslånet till att refinansiera SMS-lån.

Anledningen till att det skulle vara negativt att göra det beror dels på att vissa personer kan vilja ha bostadslånet separerat från andra lån, då det ofta är på en ganska hög summa pengar och det kan vara lätt att göra av med mer pengar än man borde om man inte har sina pengar uppdelade. En annan nackdel kan vara att det ofta är lång avbetalningstid på bostadslån, vilket för vissa kan vara besvärligt om de vill bli av med skulden så snabbt som möjligt. Alla har heller inte möjlighet att ta eller ha ett bostadslån.

Vilket sätt som är bäst för en själv att refinansiera sitt eller sina SMS-lån på beror helt enkelt på dels vilka möjligheter man har, vilka krav man ställer och vilka önskemål man har.