Information om blancolån

Blancolån är i princip detsamma som både snabblån och smslån, den gemensamma nämnaren är att de alla är lån utan säkerhet. Lånebeskedet baseras ofta på huruvida du kan och vill betala tillbaka lånet. På senare tid har blancolån, gällande mindre belopp, blivit väldigt populära bland olika kreditgivare och låntagare. I lånebeslutet tas ofta din betalningshistorik och inkomst i beaktan, har du betalningsanmärkningar kan det vara till din nackdel.

Vem kan ta ett blancolån?

Ett blancolån kan du som fyllt 18 år ta, du ska dessutom vara folkbokförd i Sverige, inneha ett mobilabonnemang samt i de flesta fall vara fri från betalningsanmärkningar. Det finns de aktörer som ej ställer krav på en prickfri ekonomisk historik. I de flesta fall görs en kreditprövning i anslutning till din ansökan. Missköter du återbetalningen av ett blancolån väntar dyra påminnelseavgifter och därefter indrivning från inkassobolag samt från kronofogden. Du blir även ofta avstängd från den kreditgivare du lånat hos.

Vad kostar det?

Här finns det pengar att spara genom att välja, för dig, rätt kreditgivare. De kostnader du bör ta i beaktan när det gäller blancolånet är framförallt kostnaden för själva lånet men även vad det kostar att ansöka om det. Generellt kan man säga att den fasta avgiften för lånen är högre ju högre belopp du lånar. Lånar du 1000 kr kan låneavgiften exempelvis vara mellan 0 och 350 kr, lånar du däremot 5000 kr kan avgiften vara så hög som 1500 kr. Den effektiva räntan blir således väldigt hög med tanke på att du endast beviljas lånet under 30 dagar.

Hur tar man ett blancolån?

De företag som idag erbjuder blancolån har blivit många, detta till följd av den ökade efterfrågan bland konsumenter. Det kan vara svårt att orientera sig i djungeln bland alla aktörer men som alltid så finns det mycket pengar att spara. Det finns också olika jämförelsesajter som underlättar dig som lånetagare att välja bland alla företag.

Ansöker gör man oftast i ett formulär, direkt via kreditgivarens hemsida. Man väljer lånebelopp, fyller i sina uppgifter och skickar i väg ansökan. Svar får man oftast direkt via sms, sedan väljer man att via sms, antingen bekräfta eller inte bekräfta lånet. Pengarna har man oftast på kontot inom 15 minuter om man beviljas lånet.