Information om smslån

Smslån kallas ibland även för microlån eller snabblån och är, som namnet så riktigt antyder, ett mindre lån man ansöker om via SMS-funktionen i mobiltelefonen. SMSlån handlar alltid om mindre summor på 500-4000 kronor som man sedan förväntas betala tillbaka inom en månad.

Epitetet SMS-lån kan i viss mån vara missvisande eftersom kreditföretagen som marknadsför denna låneform på sina webbsidor på nätet erbjuder möjligheten att ansöka om snabblånen även där. Proceduren att ansöka om ett lån via företagets hemsida är nästan lika enkel som att göra det via SMS. Man behöver bara fylla i ett enkelt ansökningsformulär, klicka med musen på sändaknappen och – Voila – saken är biff.

Fenomenet SMS-lån landade i Sverige 2006 och fick ganska kvickt ett monumentalt genombrott. Många, speciellt yngre, såg möjligheterna och potentialen i att snabbt kunna låna mindre summor utan onödigt krångel. Ända sedan starten har dock företeelsen varit som ett rött skynke för de redan etablerade storbankerna. Dessa jättelika kolosser på lånemarknaden har sedan dag 1 gjort allt de kunnat för att stoppa SMS-låneföretagen. Dock utan att lyckas.

Handen på hjärtat: Vi råkar alla någon gång i livet ut för dilemmat att vi måste låna pengar för att täppa till hålen i en sinande kassa eller en privatekonomi som befinner sig i fritt fall. Man kan under vissa perioder ha det lite kärvare ekonomiskt och behöver kanske ett tillfälligt tillskott i kassan i form av ett lån. Då kan SMS-lån vara ett bra alternativ att kika lite närmare på. Ett SMS-lån kännetecknas i mycket hög grad av att låntagaren snabbt kan få det ansökta lånebeloppet beviljat. De lånade slantarna betalas också ut med relativt kort väntetid, allt ifrån en kvart till några timmar. Det är alltså en bra kreditform för den som snabbt behöver låna pengar.

De flesta kreditföretag som erbjuder sina kunder så kallade SMS-lån framför ofta det faktum att man inte tar ut någon ränta på lånen – endast en mindre uppläggningsavgift som läggs ovanpå själva lånedelen. Inga dolda avgifter, krångliga avtal eller annat strul tillkommer. Hela låneprocessen blir därigenom både anonym, enkel, snabb och trygg. Vet man med säkerhet att man kommer att kunna betala tillbaka de lånade pengarna inom utsatt tid och inte vill vara tyngd av skuld onödigt länge är SMS-lån en mycket bra låneform.

Andra fördelar med att låna pengar med hjälp av SMS-lån är naturligtvis enkelheten, kosingen finns ju egentligen bara på ett avstånd av ett SMS eller en ansökan online på nätet. Detta kan förvisso vara bra att ta till om man snabbt behöver pengar för att exempelvis kunna göra ett riktigt klipp. Dock ska man vara näst intill överdrivet noggrann med att komma ihåg att lånade pengar, vare sig de kommer från ett SMS-lån eller har lånats på annat sätt, ovillkorligen ska betalas tillbaka inom utsatt tid. Så se för allt smör i hela glödheta Småland till att vara ytterligt petig och endast låna pengar om du säkert kan betala tillbaka dem vid ett tillfälle som snarare infinner sig förr än senare.