Investera i aktier för nybörjare

Är du nybörjare och vill börja handla med aktier? Det finns en hel del information som kan vara bra att känna till för den som vill börja investera på börsen.

När man tjänar pengar och vill börja spara är det bra att fundera på var man ska placera sina pengar. På banken är räntan så låg att det inte känns värt att ha allt för mycket på ett vanligt bankkonto. Ett bättre alternativ är oftast att investera i aktier. Det kräver dock lite kunskap och som nybörjare är det inte alltid lätt att veta var man ska börja. I den här artikeln får du några tips kring hur du kan tänka.

Börja med att skaffa ett konto

De flesta banker erbjuder aktiehandel på något vis. Det finns dock vissa banker som är nischade mot handel med värdepapper såsom aktier. Vi rekommenderar att du använder antingen Avanza eller Nordnet för att handla med aktier. Båda de bankerna är inriktade på just aktiehandel och är väldigt användarvänliga. Det är gratis att komma igång och det är lätt att göra sin första aktieaffär. Vi gillar de här bankerna bland annat för att de:

 • Har låga avgifter
 • Är enkla att använda
 • Har smarta funktioner för aktiehandel
 • Har bra appar till telefon och surfplatta

Både Avanza och Nordnet har dessutom egna kurser och genomgångar, både för totala nybörjare och för lite mer avancerade aktieintresserade. Där kan man lära sig från grunden hur aktier fungerar, vilka risker det innebär och framförallt få mycket inspiration. Båda bankerna har dessutom podcasts som kommer ut regelbundet med massor av matnyttig information kring aktier och börsen.

Börja investera i aktier

Hur köper man aktier då? Det finns flera sätt att göra det på. När man har skapat ett konto på till exempel Avanza eller Nordnet, och satt in pengar, så kan man börja handla med aktier direkt. Det är bara att välja en aktie man gillar, hur många man vill ha, och köpa dem. Priset på aktien kan variera mycket beroende på när man köper den. Det är hela tiden rörelse på marknaden och aktier går upp och ner.

Vilka aktier man väljer som nybörjare beror ofta på vilka bolag man känner till. Det är en vanlig rekommendation att fundera över vilka bolag man är bekant med. Du använder säkert produkter och tjänster från massor av börsnoterade bolag varje dag. Matvaror från ICA eller Axfood, kläder från HM eller Zalando, teknik och digitala tjänster från Google eller Apple. Alla dessa bolag finns på börsen och du kan välja att investera i dem precis när du vill.

Sedan när du blir lite mer insatt kan du lära dig mer om att förstå olika nyckeltal och börja titta på hur omsättning och vinst, med mera, utvecklas för de olika bolagen. Du kan även titta på grafer som visar hur aktien har gått på kort, medellång eller lång sikt. Du kan på så vis bilda dig en egen uppfattning om vad du tror om bolagets framtid.

Ett annat sätt att handla aktier är genom en aktiefond. Det finns mängder av olika fonder, allt ifrån väldigt breda fonder med hundratals aktier från hela världen, till fonder som har en mer specifik inriktning till exempel inom en viss bransch. Ett vanligt tips till nybörjare är att köpa så kallade indexfonder. Indexfonder har ofta låg avgift, vissa är helt gratis, och följer ett visst marknadsindex. Vanliga index som fonder kan följa är:

 • Sverigeindex
 • Globalindex
 • Emerging markets index

Dessa index går ofta under andra namn med olika förkortningar, till exempel OMXS30 eller MSCI EM. Fonder köps i andelar och varje andel innebär ett innehav i alla aktier som finns i fondinnehavet. Det är ofta ett bra alternativ för nybörjare att köpa indexfonder, eftersom det ger en större riskspridning än att bara köpa någon enstaka aktie.

Tips för den som vill handla med aktier

Det finns mycket att lära sig för den som är helt ny på aktiemarknaden. Här ger vi dig några tips som kan vara bra att ha koll på innan du börjar.

1. Aktier innebär risk.

Det är viktigt att förstå att all handel med aktier innebär en risk. Det finns ingen garanti för att en aktie kommer att gå upp. Det gäller även aktier som har en lång och bra historik av uppgång. För den som tar onödigt stora risker är det möjligt att förlora stora summor pengar snabbt. Vi rekommenderar att du för större delen av din portfölj följer dessa råd:

 • Se dina aktier som en långsiktig investering.
 • Sprid riskerna: gärna mer än 15 aktier i olika branscher, eller köp indexfonder.
 • Välj i första hand aktier i etablerade företag som går med vinst; undvik förhoppningsbolag.

2. Aktier innebär inte snabba pengar.

Du har kanske läst om daytraders som tjänar stora pengar på att gå in och ut ur aktier på bara några minuter. För de allra flesta är det ingen bra idé att försöka sig på något sådant. Det enklaste sättet att tjäna pengar på aktier är att bygga upp en portfölj långsamt över tid. På kort tid svänger börsen väldigt mycket upp och ner. Men på längre sikt är chansen betydligt större att aktier går upp, särskilt om man tittar på breda innehav som hela index.

3. Lär dig över lång tid.

Hur blir man bra på aktier? Det bästa är hela tiden försöka lära sig mer och mer. Ju längre tid man har ett intresse för aktier, desto mer kunskap hinner man skaffa sig. Det finns givetvis mycket bra resurser att ta till för att lära sig, till exempel:

 • Aktieböcker
 • Podcasts
 • Börstidningar & nyhetssidor
 • Kurser
 • Bloggar och hemsidor om börsen

Men det är viktigt att hänga med över lång tid, och låta kunskapen växa i takt med portföljen. Genom att ha ett intresse och sätta sig in i hur aktier fungerar kan man undvika en del misstag längs vägen.

Många som håller på med aktier tycker att det är väldigt roligt. Det fungerar som en hobby att följa olika bolag och hela tiden lära sig mer om börsen. Så länge du är försiktig och läser på ordentligt, är chanserna goda att tjäna pengar långsiktigt genom att investera i aktier.